متهم کاهش تولید، دستور افزایش می دهد!
چه بلایی بر سرمخازن و میادین نفتی رخ دادهاست که نه تنها هیچ افزایشی در ظرفیت رخ نداده، بلکه کاهش هم داشته است و چیزی که دست دولت را می گیرد ظرفیت تولید ۳.۵ میلیون بشکه است؟!
روزی که زنگنه در سال۹۲ وزارت نفت را تحویل گرفت، ظرفیت تولید نفت جمهوری اسلامی ایران بین۴.۱ میلیون تا ۴.۲ میلیون بشکه در روز بود؛ در آن دوره، به دلیل تحریمهایی که بر کشور تحمیل شده بود، میزان تولید نفت زیر ۳میلیون بشکه در روز بود و وزیر نفت و مدیرانش قول دادند با رفع تحریمها، میزان تولید را حداقل به ۴ میلیون بشکه در روز میرسانند.
او حتی به مجلس رفت و گفت میزان تولید نفت و میعانات گازی را تا سال۹۶ به رقم ۵.۷ میلیون بشکه میرساند، حتی با وجود تحریم. اما او در این هشتسال نتوانست ۲۰۰هزار بشکه روی ظرفیت تولید بگذارد، ولی امروز به دولت تعیین تکلیف می کند که باید میزان تولید را به ۶.۵ میلیون بشکه برساند و برای آن، از قید «باید» نیز استفاده میکند.
مشخص نیست عددی که زنگنه در این باره اعلام کردهاست، از کدام محاسبات ریاضی و مهندسی نشئت میگیرد، ولی از آنجا که شیخالوزرا، با سابقه ۱۶ساله وزارت بر نفت همه چیز را با دو ضرب و تقسیم، ساده میکند و از آن راحت تر، برایش نسخه میپیچد، این ذهنیت را متبادر میسازد که او قصد دارد کارهای نکرده خود را از «بعدیها» طلب کند.
زنگنه طی این هشتسال وعدههای بسیاری داد، از ضرورتها و برنامههایی گفت که از نظر اغلب کارشناسان، جنبه کاریکاتوری و پفکی داشت. با وجود اینکه سرمایهگذاری دولت نهم و دهم در غرب کارون و سایر میادین نفتی، توانست ۴۰۰هزار بشکه ظرفیت به دولت روحانی هدیه کند، اما ظرفیت تولید نه تنها به بیش از ۴.۶ میلیون بشکه افزایش نیافت، بلکه با کاهش شدید به ۳.۸ میلیون بشکه در روز رسید!
این عملکرد بینظیر، نشان میدهد دولت تدبیر و امید نه تنها یک قدم مثبت برای افزایش تولید برنداشت، بلکه با رؤیاپردازی و معطل کردن کشور به پای ایدههای غیرقابل دسترس، منافع ملی را نیز بر باد دادهاست. دو سال پیش در گزارشی به این موضوع پرداختیم که وزارت نفت برای دولت بعد مینگذاری کرده است. اصولاً دولتها در حوزه نفت برای دولت بعد کار میکنند، مانند دولت نهم و دهم که با توسعه میادین نفتی و گازی، پروژهها را با پیشرفت بالا تحویل داد و این دولت آن را افتتاح کرد ولی متأسفانه زنگنه، هیچ اقدام مثبت و بزرگی را برای دولت بعد انجام ندادهاست؛ هرچه هست چند قرارداد کاغذی است که هنوز در مرحله خاک بازی متوقف ماندهاست و دولت بعد باید از صفر شروع کند.
با این حجم از خرابکاری و فرصت هشتساله، شاید فقط این زنگنه باشد که اینگونه برای دولت بعد باید و نباید بیاورد تا اگر اعداد او مشخص نشود، بگوید بعدیها نفت را ویران کردند؛ به این بخش از اظهارات وزیر نفت دقت کنید: «در سیاستهای کلی نظام بر افزایش تولید نفت برای بالا بردن قدرت امنیتی و سیاسی کشور تأکید شده است.»
کرامتی که درگفتههای وزیر نفت موج میزند، موضوعی نیست که افراد بیگانه با نفت هم از آن بیاطلاع باشند، ولی اگر او به این جمله اعتقاد دارد، بهتر است به این پرسش پاسخ دهد برای ظرفیتسازی تولید نفت چه کرده است؟ چرا بهجای ظرفیت ۴.۶ میلیون بشکهای هم اکنون ظرفیت تولید ۳.۸ میلیون بشکه در روز است؟ چه بلایی بر سرمخازن و میادین نفتی رخ دادهاست که نه تنها هیچ افزایشی در ظرفیت رخ نداده، بلکه کاهش هم داشته است و چیزی که دست دولت را می گیرد ظرفیت تولید ۳.۵ میلیون بشکه است؟!