آغاز صادرات نفت ایران از شرق تنگه هرمز
روزنامه ایران در گزارشی آورده است: روز پنجشنبه نخستین محموله نفتی ایران از شرق تنگه هرمز به بازار جهانی نفت ارسال شد و این اولین باری است که ایران محمولهای نفتی را از پایانهای غیر از پایانه خارک به بازار میفرستد. به گزارش روز نفت روزنامه ایران شنبه دوم مرداد از بهرهبرداری استراتژیکترین طرح ۸ […]
روزنامه ایران در گزارشی آورده است: روز پنجشنبه نخستین محموله نفتی ایران از شرق تنگه هرمز به بازار جهانی نفت ارسال شد و این اولین باری است که ایران محمولهای نفتی را از پایانهای غیر از پایانه خارک به بازار میفرستد.
به گزارش روز نفت روزنامه ایران شنبه دوم مرداد از بهرهبرداری استراتژیکترین طرح ۸ سال اخیر به ارائه گزارشی پرداخت و نوشت: اتفاقی که به سبب بهرهبرداری رسمی از راهبردیترین، ایرانیترین و سریعترین مگاپروژه اجرا شده در صنعت نفت یعنی طرح «گوره-جاسک» رقم خورد. طرح «گوره-جاسک» مهمترین و با ارزش ترین طرح افتتاحی دولت دوازدهم است که روز پنجشنبه بهصورت رسمی از آن بهرهبرداری شد.
این طرح شامل ۱۰۰۰ کیلومتر خط انتقال نفت مقاوم در برابر خوردگی، پایانه جدید جاسک و تأسیسات ساحلی و دریایی است که در فاز نخست توان انتقال و صادرات ۳۰۰ هزار بشکه نفت از پایانه جدید جاسک را فراهم کرده است. اما در پایان طرح توسعه خود تا یک میلیون بشکه نفت را نیز میتواند به این منطقه انتقال دهد. «ویژگی های دیگر این طرح را در صفحه ۶ بخوانید.»
«گوره-جاسک» که تنها یک خط انتقال نفت نیست و از تلمبه خانهها و زیرساختهای ساحلی و فراساحلی نیز تشکیل شده است، قرار است علاوه بر نفت، توسعه را نیز به منطقه مستعد جاسک منتقل کند و چهره فقر را از این منطقه مهم با نفت پاک کند. از اینرو طرحهای تکمیلی ساخت صنایع نیز در این منطقه دیده شده است.
تا همین لحظه نیز این طرح برای کشور نتایجی داشته که قابل توجه است؛ از جمله خلق توان و باور ساخت داخل در بخشهایی نظیر ساخت ورق و لولههای مقاوم در برابر خوردگی (NACE) و شیرهای ۴۲ اینچی سازگار با سیال ترش و الکتروپمپهای ۲.۷ مگاواتی و سیستم کنترل ایستگاههای بین راهی. اما دستاوردهای این طرح چند وجهی به همین خلق ساخت داخل و تمرکز زدایی از پایانههای صادراتی نفت ایران خلاصه نمیشود. اولینها، رکوردها و دستاوردهای این طرح از یک سو و زمینهای که برای توسعه منطقه بکر و استراتژیک شرق تنگه هرمز ایجاد کرده است، از سوی دیگر اهمیت این طرح را دو چندان میکند.
البته ایده این طرح به زمان جنگ تحمیلی ایران و عراق و روزهایی که به کرات پایانه خارک مورد حمله عراقیها قرار میگرفت و حتی پیشتر از آن، باز میگردد؛ اما در سالهای اخیر این طرح دوباره مورد توجه قرار گرفت و اکنون رؤیای قدیمی کشور به دست سازندگان ایرانی به واقعیت تبدیل شده است تا در نبود تحریم، مزیت رقابتی ایران در بازار جهانی نفت؛ در فشارها و تنشهای احتمالی منطقهای، برگ برنده ایران در چانه زنیهای بینالمللی و منطقهای و در هر صورتی -چه با تحریم و چه بدون تحریم- زمینه ساز ایجاد ارزش افزوده از طریق مصرف انرژی در صنایع تکمیلی و انرژی بری باشد که قرار است در منطقه مکران ساخته شوند.
صادرات نفت ایران از اتکا به تک پایانه خارک خارج شد
آغاز بهرهبرداری رسمی از طرح صادرات نفت خام از منطقه مکران با خط لوله گوره به جاسک روز پنجشنبه مصادف با هشتاد و سومین پویش تدبیر و امید برای جهش تولید، بود.
رئیس جمهوری در آیین افتتاح این طرح، آغاز صادرات نفت از منطقه مکران را مهمترین و با اهمیتترین طرح ملی افتتاح شده در دولت های یازدهم و دوازدهم عنوان کرد و گفت: افتتاح امروز، افتتاح بسیار حائز اهمیتی است و شاید بگوییم مهمترین افتتاح دولت های یازدهم و دوازدهم است که در این افتتاح یک پاسخ بسیار قوی و محکم در برابر توطئهگران و امریکا و همه آنهایی است که نسبت به آینده ایران با این تفکر که آینده پایدار نیست، میاندیشند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، حسن روحانی افزود: دشمن وقتی خواست در جنگ اقتصادی با ما وارد شود و بجنگد، عمدتاً در دو میدان و زمینه با ما وارد جنگ شد. یکی در زمینه نفت و صادرات نفت و دوم در زمینه بانک و نقل و انتقال پول و این دو زمینه جزو تحریمهای مهم امریکاییها بود.
روحانی با اشاره به اینکه البته تحریمهای زیادی داشتند، اذعان کرد: اما این دو مورد از آن نمونههایی بود که بسیار تأثیرگذار بود و آنها روی آن حساب کرده بودند که شریان نقل و انتقال مالی را بهطور کامل مختل کنند و صنعت نفت را که پیشران اقتصاد ایران است دچار مشکل کنند؛ کاملاً جلوی صادرات نفت را بگیرند و به قول خودشان به صفر برسانند.
احساس آنها این بود که برای ایران این امکان نیست که بتواند از ارز برای تأمین نیازمندیهایش استفاده کند.رئیس جمهوری با بیان اینکه از ابتدای سالجاری تا امروز بانک مرکزی بیش از ۵ میلیارد دلار ارز برای کالاهای ضروری و دارو تأمین کرده است، گفت: اگر کشور ارز نداشته باشد چگونه خواهد توانست کالاهای ضروری و اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی مورد نیاز خود را تأمین کند.
روحانی با بیان اینکه نزدیک به ۵۰۰ میلیون دلار برای خرید واکسن از کشورهای خارجی اختصاص دادهایم و با افزایش واردات واکسن، عملیات واکسیناسیون سرعت گرفته است و تا پایان این دولت جامعه هدف تعیین شده واکسینه خواهند شد، گفت: دولت در هر دو زمینه کرونا و تحریم به مسئولیت و قول خود عمل کرده است.روحانی گفت: تا امروز بیش از ۹ میلیون نفر واکسینه شدهاند و روزانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار واکسن جدید نیز تزریق میشود و به این ترتیب تا پایان این دولت نه تنها همه افراد بالای ۶۵ سال و افراد دارای بیماری زمینهای واکسینه میشوند، بلکه به افراد بالای ۶۰ سال نیز واکسن تزریق میشود.
رئیسجمهوری با بیان اینکه درمورد تحریم اگر قانون مجلس جلوی ما را نگرفته بود، قبل از عید نوروز تحریم را برداشته بودیم، گفت: دولت به همه وظایف خود در زمینه تحریم عمل کرده است و در گزارش اخیر وزیر امور خارجه کاملاً روشن است که به چه توفیقاتی دست یافتیم.
گوره – جاسک، افتتاحی استراتژیک
رئیسجمهوری در سخنان خود افتتاح خط لوله گوره – جاسک را بسیار استراتژیک و مهم دانست و در توضیح اهمیت آن، گفت: اقدام بزرگ دیگر دولت از ابتدای سال ۹۹ تاکنون این بود که نشان دادیم علاوه بر تأمین کالاهای اساسی و ضروری مردم، توان پرداختن به طرحهای توسعهای عظیم را نیز داریم و گواه این حرف پروژه عظیم ۲ میلیارد دلاری است که امروز رسماً افتتاح شد.
روحانی با بیان اینکه ثابت کردیم که در شرایط سخت تأمین ارز توان تخصیص ۲ میلیارد دلار برای یک پروژه زیربنایی را داریم، گفت: امروز برای اولین بار در تاریخ صنعت نفت پایانههای صادراتی نفت کشور از یک پایانه فراتر رفت و دومین پایانه خارج از خلیج فارس و در سواحل مکران به بهرهبرداری رسید.
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه در آبان سال ۶۴ وقتی اسکله پایانه خارک بمباران شد، صادرات نفت ایران دو هفته متوقف شد، اضافه کرد: امروز نه تنها اتکای صادرات نفت به یک اسکله برطرف شده است، بلکه نیاز کشور برای صادرات نفت از خلیج فارس نیز مرتفع شده و توان صادرات نفت از دریای عمان را عملیاتی کردیم.
روحانی اظهار داشت: درست است که خلیج فارس امتیازات خاص خود را دارد اما محدودیتهای خاص خود را نیز دارد و از سوی دیگر دریای عمان به معنای اتصال به اقیانوس و آبهای آزاد است و شرایط صادرات نفت از آنجا متفاوت از خلیج فارس است. صادرات نفت از جاسک نسبت به خارک حداقل ۱۰۰۰ مایل دریایی و ۱۰ روز زمان را برای کشور صرفهجویی میکند.
تأکید رهبر معظم انقلاب بر اهمیت خط لوله گوره – جاسک
رئیسجمهوری با اشاره به تعبیر رهبر معظم انقلاب درباره خط لوله گوره – جاسک که آن را استراتژیکترین و راهبردیترین طرح دولت تدبیر و امید و جمهوری اسلامی ایران توصیف کرده بودند، تصریح کرد: دولت دوازدهم، وزارت و شرکت ملی نفت این افتخار را دارند که در تاریخ بهعنوان طراح و مجری این پروژه عظیم و مهم ثبت شوند.
روحانی در ادامه با اشاره به اینکه در آغاز اجرای این پروژه با تحریمهای دشمنان مواجه شدیم که مانع از تحویل لولههای سازگار با نفت ترش به ایران شد، خاطرنشان کرد: این تحریمها باعث شدند تقریباً همه بخشها و ملزومات و تجهیزات مورد نیاز این پروژه از ورق تا لوله، شیرآلات، پمپها و بقیه ملزومات مورد نیاز تا ۹۱ درصد ایرانی و ملی شود که نشاندهنده توانمندی و فناوری بالا در طراحی و اجرای متخصصان و پیمانکاران کشورمان است.
گامی برای آبادانی سواحل مکران؛ از چابهار تا جاسک
رئیسجمهوری در بخش دیگری از سخنرانی خود اشاره کرد: اجرای این پروژه از جهات مختلف مایه افتخار است چرا که اولاً در زمان اوج تحریمها اجرا شد، ثانیاً تقریباً به طور کامل ایرانی و ملی است و ثالثاً گامی مهم در آبادانی سواحل مکران بهعنوان ثروت بزرگ ملی است.
روحانی آبادانی سواحل مکران را یکی از اولین برنامهها و اقدامات دولت تدبیر و امید برشمرد و گفت: در همان هفتههای اول دولت تدبیر و امید خدمت رهبر معظم انقلاب عرض کردم که دولت تمام تلاش خود را برای توسعه سواحل مکران به کار خواهد گرفت و در سفری که در اوایل دولت یازدهم به جاسک داشتم به مردم منطقه اعلام کردم که دولت برای آبادانی سرتاسر سواحل مکران از چابهار تا جاسک تمام توان خود را به کار خواهد گرفت و امروز شاهدیم که علاوه بر پایانه نفتی جاسک زیرساختهای دیگر توسعه در این منطقه از جمله مسیرهای ارتباطی و جادهها نیز بخوبی توسعه یافته و شرایط برای سرمایهگذاری داخلی و خارجی در این سواحل کاملاً مهیاست./ایرنا