ایران چه تعداد چاه نفت و گاز دارد؟
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: از ابتدای انقلاب اسلامی تا پایان سال گذشته تعداد ۴۸۶۶ حلقه چاه نفت و گاز در کشور توسط این شرکت حفر شده که از این تعداد ۴۱۱ حلقه در دریا حفاری شده است.
وی با بیان اینکه از این تعداد حلقه چاه ۱۸۸۴ حلقه چاه با متراژ ۸۷۶ هزار و ۹۱۴ متر جهت دار است، گفت: ۳۷ هزار و ۶۲۰ متر نیز مغزه گیری صورت گرفته است که یک نوع حفاری خاص به منظور کسب اطلاعات از لایه های زمین و مخزن صورت می پذیرد.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به خدمات فنی و ویژه انجام شده نیز گفت: تا کنون ۱۷۲ هزار و ۳۴۳ عملیات خدمات فنی و تخصصی صورت گرفته است و این در حالی است که قبل از انقلاب بیش از ۴۰ شرکت خارجی این خدمات را ارائه می دادند اما اکنون شرکت ملی حفاری ایران تمام کارها را به صورت متمرکز انجام می دهد.
موسوی با تاکید بر اینکه شرکت ملی حفاری از سال ۱۳۸۰ به بعد وارد پروژه ها شد، اظهار کرد: فازهای پارس جنوبی در خلیج فارس بخشی از کارهای انجام شده در این حوزه است، بخشی از کار فاز یک و ۱۲ و همچنین عملیات کامل حفر در فازهای ۹، ۱۰، ۱۴، ۱۷ و ۱۸ و ۵ و به طور کامل توسط این شرکت انجام شده است.
به گفته وی در آزادگان جنوبی حدود ۷۰ حلقه چاه، میدان یاد آوران و آذر نیز به طور پروژه ای چاه حفر کرده ایم و باید گفت که بیش از ۸۰ درصد چاه های حفر شده در کشور از بعد از انقلاباسلامی توسط این شرکت حفر شده است.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به هزینه حفر هر چاه نیز گفت: هزینه حفر هر چاه بستگی به زمانی که صرف می شود و تجهیزاتی که برای آن پروژه مورد استفاده قرار می گیرد دارد اما به طور کلی در حال حاضر هزینه ها به شدت افزایش یافته است.
موسوی با بیان اینکه هزینه یک روز کار حفاری دستگاه در خشکی و دریا بسیار متفاوت است،اظهار کرد: عملیات حفاری تا سال ۱۳۵۸ در دست کشورهای خارجی بود و ایرانی ها تنها در بخش کارگری فعال بودند و بعد از انقلاب تا سال ۱۳۸۰ تنها شرکت ملی حفاری ایران در این زمینه فعالیت داشت اما بعد از آن شرکت های خصوصی نیز وارد عرصه کار شدند.
حفر و تکمیل ۱۱۶ حلقه چاه نفت و گاز در سال ۹۹
وی با بیان اینکه در سال ۱۳۹۹ نیز حفر و تکمیل ۱۱۶حلقه چاه نفت و گاز انجام شد که از این تعداد، ۱۱۳ حلقه چاه در خشکی و ۳ حلقه در دریا حفر شده است، گفت: از مجموع این چاه ها، ۲۶ حلقه توسعه ای، ۲ حلقه توصیفی، ۴ حلقه اکتشافی و ۸۴ حلقه تکمیلی است که در حفظ، نگهداشت و افزایش ظرفیت تولید نقش مهمی دارد.
وی با بیان اینکه بیشترین حجم حفاری در سال گذشته در گستره شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب انجام شد، گفت: وسعت عملیاتی ملی حفاری در حوزه فعالیت شرکت های نفت فلات قاره، مهندسی و توسعه نفت، نفت مناطق مرکزی و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران نیز تمرکز داشت، حفاری و تکمیل ۱۲ حلقه چاه با مجموع ۸۵۹۰ متر در قالب پروژه ای در میادین مشترک غرب کارون نیز صورت گرفت.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با تاکید بر اینکه در سال ۱۳۹۹ همسو با حفاری متداول عمودی، عملیات حفاری پیچیده افقی و جهت دار نیز انجام شد، اظهار کرد: در این شیوه حفاری که نیاز به تخصص و تجهیزات خاص دارد، ۴۳ حلقه چاه به متراژ ۱۰ هزار و ۱۸۲متر حفر و از سوی متخصصان عملیات ویژه، ۶۵۴ متر مغزه گیری جهت کسب اطلاعات از مخازن نفت و گاز صورت پذیرفت.
موسوی افزود: علاوه بر انجام حفاری چاه های برنامه شده، همچنین ۴۴۳۱ مورد خدمات فنی و ویژه انجام شد، این خدمات در بخش خدمات ویژه شامل نمودارگیری، چاه پیمایی، نمونه برداری از سیال حفاری و زمین شناسی و در بخش خدمات فنی ۳۳۵۱ عملیات مشتمل بر لوله مغزی سیار، اسیدکاری، سیمانکاری، تزریق پذیری، آزمایش چاه، حفاری با هوا، حفاری فروتعادلی، لوله گذاری چاه، نصب آویزه و آزمایش بهره دهی چاه بوده است.
برنامه حفاری سال ۱۴۰۰ چیست؟
وی سال ۱۴۰۰ را با توجه به مشارکت فعال در پروژه های تعریف شده در طرح توسعه ۲۸ مخزن و سایر پروژه های شرکت ملی نفت ایران از جمله توسعه میدان های بالارود، بنگستان لالی، رامین، سپهر و جفیر، سیاهمکان، نفت شهر، گچساران، اهواز یک و ۴ و مارون ۲ و ۵ به طور مستقل و یا در همکاری با شرکت های بخش خصوصی پرکار ارزیابی و اظهار کرد: این شرکت در سال جدید نیز در اجرای برنامه های ابلاغی شرکت ملی نفت ایران همه توان تخصصی و ظرفیت های خود را در بخش های عملیاتی و خدمات جانبی صنعت حفاری بکارگیری می کند.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران افزود: سال ۱۴۰۰ با توجه به اهداف صنعت نفت در زمینه توسعه مخازن و افزایش تولید به ویژه پروژه های ۲۸ مخزن و سایر پروژه های صنعت نفت، افق روشنی برای صنعت حفاری کشور پیش بینی می شود و براین اساس برنامه های ملی حفاری بر محور افزایش راندمان کار و بهره وری، کاهش انتظارات، راهبری سیستماتیک و فرآیندنگری، روز آمدسازی و تعمیرات دوره ای (اورهال) دستگاه ها و تجهیزات حفاری، تعامل بیش از پیش با کارفرماهای پروژه و شرکت های متقاضی، تقویت انگیزش سازمانی و رضایتمندی کارکنان و انضباط اداری و مالی با نگاه بنگاهداری اقتصادی متمرکز است.
فعالیت ۵۵ دستگاه حفاری سبک و سنگین در کشور
موسوی با بیان اینکه ۵۵ دستگاه حفاری سبک و سنگین ناوگان این شرکت هم اینک در مناطق نفتخیز خشکی و دریایی کشور، در چرخه عملیات قرار دارند، گفت: تمرکز فعالیت های شرکت در دو بخش عملیات حفاری و ارائه خدمات یکپارچه فنی در استان های خوزستان، فارس، کهگیلویه و بویر احمد، بوشهر، ایلام، کرمانشاه و گلستان است.
وی افزود: ۶ دستگاه حفاری سنگین و فوق سنگین خشکی شرکت (توان ۲۰۰۰ و ۳۰۰۰ هزار اسب بخار) در سه پروژه ۸+۶+۶ مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در حال حفر و یا استقرار در موقعیت های چاه های اکتشافی هستند و ۱۱ دستگاه حفاری سنگین در حفاری چاه های توسعه ای (جدید)، یک دستگاه در حفر یک حلقه چاه توصیفی (ارزیابی) و ۳۷ دستگاه حفاری سبک و سنگین (توان۱۰۰۰ و ۲۰۰۰ اسب بخار) در عملیات تعمیر و تکمیل چاه در گستره عملیاتی شرکت های ملی مناطق نفتخیز جنوب، نفت فلات قاره (در دریا)، مهندسی و توسعه نفت، نفت مناطق مرکزی و نفت و گاز اروندان، براساس برنامه های ابلاغی از سوی شرکت ملی نفت ایران در موضوع حفظ، نگهداشت و افزایش تولید، پروژه های مرتبط با طرح توسعه ۲۸ مخزن، میادین مشترک و سایر پروژه های توسعه ای فعالیت می کنند.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به اینکه ۱۷ دستگاه حفاری شرکت در مرحله بازسازی، آماده سازی و کاریابی قرار دارند، اظهار کرد: این شرکت در سال جدید با توجه به حجم کار و برنامه های نگهداشت و افزایش تولید به ویژه در خصوص حفاری چاه های جدید و تعمیر چاه های در حال بهره برداری با وجود محدودیت ها و لزوم رعایت پروتکل های بهداشتی، سال پرکاری را پیش رو دارد که براساس تدوین فهرست و جدول عملیاتی، نسبت به انجام به موقع و تحقق برنامه ها اقدام خواهد کرد.
منبع: ایسنا